‏יום חמישי ‏25 ‏אפריל ‏2024
יפו TV אירועים
 
יפו העתיקה
 
פורטל יפו  אירועים ביפו  פרויקט ארגמן - יואב מאירי
פרויקט ארגמן - יואב מאירי
פרויקט ארגמן - יואב מאירי
 מאת: מערכת הפורטל
‏יום שלישי ‏08 ‏ינואר ‏2013.
פרויקט ארגמן בבית האדריכל
פרויקט ארגמן בבית האדריכל
שתף |
 
פרויקט ארגמן - יואב מאירי
על ארכיטקטורה ותעשייה בישראל
פתיחה: יום רביעי 16.01.13 בשעה 19:00
נעילה: 28.02.13
בית האדריכל ביפו - לפרטים לחצו כאן

עוזר מחקר: יוראי שרון
אוצר: אדר' ערן טמיר – טאוויל
שעות פתיחה: א', ג',ד' ה' 10:00-17:00, ב' 10:00- 19:00

מפעל הטקסטיל ארגמן הוקם ברמת גן בשנת 1934, נדד לבני ברק בשנות הארבעים, ובשנות השישים הועבר ליבנה במסגרת ממדיניות פיזור האוכלוסייה. המפעל החדש תוכנן בידי האדריכל חתן פרס ישראל רם כרמי וביטא ארגון מערכתי מורכב של יחסי הייצור, הטכנולוגיה וחיי היום-יום של עובדי המפעל בתוך מעטפת אדריכלית ברוטליסטית.

תהליכי קריסה פנימיים שחברו לתהליכים חברתיים וכלכליים גלובליים הביאו לסגירתו של המפעל בשנת 2004. כיום עומדים המבנים המרשימים שאכלסו את המפעל בפני הריסה והחלפה במבני משרדים נוצצים.
 
מפעל ארגמן מייצג היטב את התהליכים החברתיים, הפוליטיים והתכנוניים שעברו על החברה הישראלית בעשורים האחרונים ומעלה לדיון את המשמעות והתפקיד של האדריכלות בעיצוב של סביבות עבודה משנות השישים ועד היום.
ניתוח מבנה המפעל, טיפולוגיה אדריכלית שאינה מקבלת מקום משמעותי בשיח האדריכלי הבינלאומי, וכל שכן זה הישראלי, מאתגר את הטענה כי החברה המערבית עומדת בפני עידן חדש בהיסטוריה, עידן המכונה פוסט-תעשייתי. מונח מטעה זה צמח על רקע טרנספורמציות רדיקליות שהשפיעו על המערך החברתי והארגוני של תהליכי הייצור ועל תהליכים חברתיים-כלכליים, אך הוא לא משנה את העובדות לפיהן הייצור התעשייתי עודנו כוח משמעותי בחברה של ימינו. העדר דיון אדריכלי על סביבות עבודה תעשייתיות משאיר את השדה פרוץ לכוחות יזמים ופוליטיים ומטשטש את ההכרה בחלוקה מחדש של מרחב העבודה והשלכותיה.


 
פרויקט ארגמן הוא השלב השני במחקר על אדריכלות ותעשייה בישראל המתארח בגלריה בבית האדריכל.
השלב ראשון, שנערך על ידי ד"ר טלי חתוקה, כלל את התערוכה 'המפעל' ואת ספר "המפעל" (רסלינג, 2011). הספר, והתערוכה שליוותה אותו, עוסקים בהיסטוריה של מפעל ארגמן, בתכנונו ובקשר שבין המבנה לבין יחסי העבודה וחוויית החיים בתוכו על רקע המציאות הכלכלית והחברתית המשתנה.
השלב שני מתמקד בתכנון עתידי של המתחם ונערך על ידי אדריכל יואב מאירי.
 
על בסיס התובנות והממצאים שהוצגו בחלקו הראשון של המחקר, מתמקד הפרק השני של פרויקט ארגמן בפרספקטיבה עתידית של סביבות עבודה תעשייתיות. מתוך למידה של המאפיינים של סביבות עבודה עכשוויות ושימוש במבנה המפעל של ארגמן כפלטפורמה לתכנון, מוצעות חלופות תכנוניות רעיוניות המבוססות על פרשנות מחודשת של היחסים בין העובד לבין המעביד ובין המפעל לבין עיר והחברה, בזיקה לרעיונות תרבותיים ופוליטיים עכשוויים. החלופות מוצגות באמצעות סדרות של מודלים רעיוניים היוצרים סינתזה חדשה של ערכים עליהם מושתת המפעל העתידי.
 
פרויקט ארגמן היא תערוכה ייחודית המציעה פרשנות אדריכלית קונקרטית, תלת-ממדית לרעיונות מחקריים תיאורטיים הנסמכים על מחקר אקדמי מעמיק. המחקר והתערוכה יוצרים פלטפורמה רעיונית להתמודדות עם סביבות תעשייתיות מוזנחות, מחזקים את הקשר בין הדיון המופשט בסביבות עבודה לבין התכנון ועיצוב של סביבות אלו, ומעודדים שימוש מחדש במבני תעשייה בעלי ערך אדריכלי ותרבותי
אדר' יואב מאירי,  מרצה במכון הטכנולוגי חולון ובעל משרד אדריכלות פעיל משנת 1996 בדרום תל אביב המתמחה בתכנון בסביבות אורבאניות צפופות.
 
דר' אדר' טלי חתוקה, מרצה בכירה וראש המעבדה לעיצוב עירוני, החוג לגיאוגרפיה, אוניברסיטת תל אביב. המעבדה עוסקת בממשק בין תיאוריה לפרקטיקה בנושאים של התחדשות עירונית, תכנון ואדריכלות. כלת פרס רכטר לאדריכל צעיר לשנת 2012.
 
טל' לתיאומים: 03-5188234
גלריה בבית האדריכל, המגדלור 15, יפו
 
התערוכה בחסות :
מפעל הפיס, אוניברסיטת תל אביב, משרד התרבות והספורט, עיריית תל אביב יפו , עמותת אדריכלים מאוחדים בישראל

תגיות:   פרויקט ארגמן   יואב מאירי   תערוכה ביפו   בית האדריכל ביפו   אירועים ביפו  

תגובות  לכתבה זו 0 תגובות  
תגובה לכתבה
שלחו כתבה
הדפסת כתבה
הצלמניה-תערוכת מכירה ביפו
סלון יפו לאמנות מארח את חנות פופ אפ של הצלמניה
שבוע האיור ביפו 2018
מגוון תערוכות ומיצגים ברחבי העיר במסגרת שבוע האיור ת"א-יפו
    
כתבה תמונה             

לחצו על התאריך וקבלו את אירועי היום

? ? ? ? ? ? ?
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10
11
12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
מתאריך עד תאריך
כתבו לנו |  תקנון האתר |  פרסמו אצלנו |  מפת אתר |  קישורים |  כתבים מובילים |