מרכז ישראל מוגדר לא אחת כאזור תל אביב והסביבה. לתושבי אזור זה יש דימוי של אכלוסיה חזקה הגרה בתוך בועה. עם זאת גם לאיזור המרכז ה"חזק" יש פריפריה. זו אומנם אינה פריפריה גיאוגרפית, אך זו היא פריפריה חברתית וכלכלית.
נערות רבות החיות בפריפריה זו מודרות חברתית ואינן שייכות למרכז החברתי הישראלי.
אין להן אף ערוץ שמאפשר להן להשתלב בחברה הישראלית. לעיתים קרובות הן סובלות ממחסור קשה במזון, ביגוד וחסרות טיפול רפואי.
|
נערות רבות החיות בפריפריה זו אינן נהנות מהשירותים אותם מציע המרכז וחלק אף מעולם לא עזבו את שכונת העוני בה הן גרות. הן מודרות חברתית ואינן שייכות למרכז החברתי הישראלי.
לעיתים הן אינן הולכות לבית הספר, הצבא בוודאי שאינו מקבל אותן, אין להן אף ערוץ שמאפשר להן להשתלב בחברה הישראלית. לעיתים קרובות הן סובלות ממחסור קשה במזון, ביגוד וחסרות טיפול רפואי.
המחסור שהנערות סובלות ממנו מתקיים בלב המרכז הישראלי.
אירוע בחצר הנשית ביפו החצר הנשית הינה עמותה רשומה אשר הוקמה בשנת 2003 עבור נערות ונשים צעירות תושבות יפו והסביבה (תל אביב ובת ים), בגילאי 13-25. החצר היא מתחם נשי ציבורי פתוח הממוקם בלב יפו, שפותח עבור הנערות אופציות אחרות בחייהן.
החצר הוקמה במטרה לתת לצעירות אלו את ההזדמנות שמעולם לא היתה להן.
צעירות החוות בדידות, אשר מעולם לא חוו משפחה תומכת, סובלות מעוני ושחיות בתנאי מצוקה קשים, מקבלות הזדמנות לחוות סביבה תומכת שמסייעת להן להשתלב בחברה כנשים עצמאיות יותר נפשית וכלכלית.
החצר מסייעת לכל צעירה באשר היא ללא הבדל דת או שיוך אתני. הצוות של החצר מורכב מנשים מדתות שונות, מוצא אתני שונה והן דוברות שפות שונות. הצוות נפגש בשנת 2006 עם 350 נערות מתוכן 150 נערות קיבלו טיפול איכותי ארוך טווח והשתלבו באופן קבוע בפעילות בחצר.
חדר מנוחה בחצר הנשית ביפו מטרות החצר:
1. יצירת מרחב נשי, קהילתי, רב תרבותי, ציבורי, פתוח עבור נערות ונשים צעירות בגילאי 13-25, ביפו.
2. איתור מצוקות של נשים צעירות ששירותי הרווחה מתקשים להגיע אליהן.
3. יצירת קשר משמעותי עם נערות, משפחותיהן (אמהות , אחים, אבות, בני משפחה מורחבת), ותיווך לעובדות נערה משרותי הרווחה, קידום נוער, בתי ספר, מטפלים בקהילה.דמויות משמעותיות בחיי הנערות.
4. פתיחת אופציות, יצירת הזדמנויות, בניה והרחבה של הרשת החברתית של הנערות.
5. יצירת התייחסות חדשה לצרכים, לבעיות, למצבי חיים, לחלומות, לקולן של הנערות אצל העובדים עם נערות, מחלקי משאבים, ובכלל.
6. יצירת מודל חדשני של טיפול בצעירות ופיתוח פרקטיקה לעבודה שישמשו ארגונים ציבוריים ופרטים.
7. יצירה במה לקולן הלא נשמע של נערות במצוקה והד ציבורי לנושא
דרכי פעולה:
של החצר הנשית נבנים מתוך ערכים מסוימים, בשל אופי העבודה אין עקרונות מגובשים ומוחלטים, אלא העבודה מותוות באופן של מודל מתפתח המונחה ערכים אך תלוי התנסות בשטח. מתוך המקרים השונים ודרך הפעולה בהם מתגבשות דרכי הפעולה.
החצר מסייעת לכל צעירה באשר היא ללא הבדל דת או שיוך אתני. הצוות של החצר מורכב מנשים מדתות שונות, מוצא אתני שונה והן דוברות שפות שונות. |
הערכים לפיהם אנו עובדות: צדק חברתי, שויון, סולידריות, כבוד, רב תרבותיות, מחויבות, אחריות, ייחודיות, למידה, הדדיות, פתיחות, שותפות, השתתפות, אהבה.
החצר פועלת באמצעות שלוש דרכים : מתחם ציבורי פתוח, תיווך אקטיבי ומתן שירותים.
מתחם ציבורי פתוח, כל צעירה יכולה לגשת , החצר נגישה לכולן. החצר ממוקמת בלב יפו בבית עם חצר גדולה ומהווה בית פתוח לכל נערה. החצר מהווה דגם חדשני ומיוחד המשלב מתחם חברתי עם מספרה מרשת שוקי זיקרי הנותנת שירות לנערות בחינם. המודל המוצע הוא מספרה יוקרתית מהרשת כחלק ממרחב קהילתי עבור נערות. המספרה מאפשרת לנערות לגשת לחצר ולבקש סיוע ללא הסטיגמה של נערה נזקקת, שכן כולנו משתמשים בשירותי מספרה. מודל זה מאפשר לנערות החיות באזור מצוקה קשה- יפו, להגיע לקבל שירות איכותי ללא תיוג וקבל סיוע המותאם לצרכיהן ורצונותיהן.
מספרת החצר הנשית ביפו תיווך אקטיבי: נערות רבות אינן יודעת לאן לגשת או מה לעשות. לעיתים החוויה שהן עברו עם השירות הציבורי היתה קשה עבורן, ולעיתים הן כלל אינן יודעות על קיום השירות. תיווך אקטיבי מתחיל מהנערה עצמה. היא מגיעה לחצר ומזהה כי נשות החצר יכולות לעזור לה. נשות החצר מזהות יחד איתה את הצרכים שלה. הן מבקרות בביתה. לאחר זיהוי הצרכים יחד עם הנערה ובהסכמתה נעשת פניה לגורם המתאים. מקימות החצר ועובדות החצר משתמשות ברשת הקשרים החברתיים והמקצועים שלהן כדי למלא את המחסור של רשת משפחית של הנערה. הלווי של הנערה אינו פוסק עם מציאת מסגרת מתאימה. לנערה יש קשיים בתחומים רבים, בעיות חובות, טראומה בבית, חוסר בהשכלה. החצר מקשרת בין הנערה לבין כל הגורמים המסייעים לה. פעמים רבות הליווי של הנערה, גם לאחר מציאת המסגרת, הוא יומיומי. מלווים את הנערות לקופת חולים, לבנק.
הליווי אינו רק בהנחייה כללית של הנערות אלא ליווי אקטיבי, המתלווה אליהן לכל הפגישות עם השירותים הממשלתיים והאזרחיים.
מתן שירותים– דרכי העבודה ופתיחת פרויקטים נעשים בחצר מתוך הלמידה מהשטח. הנערות מביאות את קולן, את צרכיהן ותחומי העניין שלהן ועלפיהם נבנות תוכניות המותאמות לצרכי הנערות.
היום בחצר יש מבחר גדל של פרויקטים, אותם מענים שאין לנערות בחוץ: סביב תעסוקה, השכלה, סינגור קהילתי, התערבות בשעת חירום, חוגים (כל הפעילויות הם ללא תשלום). אנו מקוות שבשנה הקרובה יפתח פרויקט של יזמות עיקית ודירת מעבר לנערות.
הצעירות בוחרות כיצד הן רוצות להסתייע בחצר. הן יכולות לבחור בעזרה חד פעמית של ארוחה חמה או סיוע רפואי. הן גם יכולות להשתמש בחצר כמקום חברתי או מפלט. חלק ניכר מהנערות בוחרת לקבל סיוע ארוך טווח והחצר משמשת עבורן מקום טיפולי, המסייע להן גם בקשיים נפשיים, וגם בקשיים חומריים יום יומיים. החצר מהווה בית פתוח לכל נערה באשר היא. כל אחת מוזמנת להיכנס , להתייעץ ולדבר.
החצר פועלת:
בשיתוף עם רשת שוקי זיקרי
ונתמכת ע"י:
קרן גילברט
קרן גנדיר
מתן- "הדרך שלך לתת "
קרן קסירר
תורמים פרטיים
יפת 218, יפו.
טלפון: 03-6599359
דוא"ל: womens.court@gmail.com
|