בית ספר ויצמן היה אחד מבתי הספר עליהם הוחל חוק שטרית. משמעות הדבר היא שהתלמידים מקבלים יום לימודים ארוך, כולל ארוחת צהרים ללא תשלום.
כחלק מהרפורמה בבית הספר, נבנתה בסמוך לו החטיבה הצעירה של ילדי גן חובה, כאשר המטרה היא להקל על המעבר בין המוסדות.
נראה כי לא כל ההורים מוכנים לוותר על האפשרות שילדיהם ילמדו בבית ספר מופרד והדבר נכון לגבי כל המגזרים, אם כי במגזר הערבי קיימת תחושה שמשקיעים פחות בצרכי החינוך שלהם וכי ההפרדה למעשה נכפית עליהם.
עם השנים, חל שינוי במאזן הדמוגרפי של אוכלוסיית לב יפו: משפחות יהודיות רבות עזבו את השכונה, או בחרו לשלוח את ילדיהם לבתי ספר דתיים באזור, מה שגרם לחוסר איזון מספרי בין התלמידים הערביים לבין התלמידים היהודיים.
הפיתרון שהוצע בזמנו ע"י עיריית תל אביב יפו, היה להקים במבנה הסמוך לויצמן בית ספר ערבי בשם "זהרה", בו ילמדו ערבים בשפה הערבית, ואילו בבי"ס ויצמן עצמו התחייבה העירייה לרישום מאוזן של ערבים ויהודים. כך עלה גם הרעיון המתבקש - שבית הספר יפעל במתכונת רב תרבותית, והרעיון אף הוחל על החטיבה הצעירה, קרי - גני הילדים.
אלא שלקראת ההרשמה לשנה החדשה, התעוררה בעיה לשמור על האיזון. נראה כי לא כל ההורים מוכנים לוותר על האפשרות שילדיהם ילמדו בבית ספר מופרד והדבר נכון לגבי כל המגזרים, אם כי במגזר הערבי קיימת תחושה שמשקיעים פחות בצרכי החינוך שלהם וכי ההפרדה למעשה נכפית עליהם.
אחד הרעיונות החדשים שהועלו היה להפוך את ויצמן לבית ספר דתי ממלכתי, תוך אמונה כי לבית ספר דתי יהודי לא יירשמו ילדים ערבים, ומתוך תקווה שהילדים מלב יפו שנרשמו לבתי ספר דתיים פרטיים, יחזרו לחינוך הממלכתי.
בנות המרכז הערבי יהודי ביפו
בימים אלה מנסים למצוא פתרון לבעיה. ההורים מהמגזר היהודי מעדיפים להפך את בית הספר לדתי ממלכתי, מתוך אינטרס מובהק לילדיהם. טענתם ברורה, שכן פתרון זה יעצור את כל התהליך שהוחל לפני שנתיים. הילדים שלמדו עד כה ביחד יאלצו להיפרד, ילדים מהמגזר הערבי יאלצו ללימוד במסגרות מופרדות.
פתרון נוסף הוא להפוך את ויצמן לבית ספר תואם זהרה, - ערבי בכללותו, ולפזר את הילדים היהודים בבתי הספר הממלכתיים ביפו, קרי – החשמונאים שביפו ג' ואיתמר בן אבי ביפו ד'.
ההרכב של בית ספר החשמונאים הוא רגיש מאד. המאזן הוא 60% יהודים ו -25% ומעלה ערבים. העירייה עושה מאמצים גדולים על מנת לא להפר איזון זה.
בית הספר פעל בחמש שנים במתכונת של יום לימודים ארוך, כולל הזנה של ארוחת צהרים חמה, חיזוק ילדים ברמה הפרטנית ובקבוצות קטנות.
התוכנית השיגה תוצאות יפות ברמה הלימודים, הרבה בזכות תרומה כספית גדולה שהגיעה מתורמים מחוץ לארץ.
בית הספר משמש את אוכלוסיית יפו ג' נווה גולן, ויפו ג' דרום.
בית הספר איתמר בן אבי משרת את אוכלוסיית יפו ד', יש בו כ 12% ערבים והשאר יהודים.
במסגרת ניסיונות המשלמה לשיפור החינוך ביפו, הוקם פורום חינוך כלל יפואי מכל המגזרים, שכלל איש מקצוע אשר אמון על ליווי הפרויקט ובניית תוכנית בהתאם.
לאחר שהושקעו כספים ומשאבים גדולים, לא אושרה התוכנית על ידי סמנכ"ל העירייה.
השנה שם בית הספר דגש על זהות יהודית ולימודי ארץ ישראל, בתוכנית ייחודית הנקראת ת"לי: תגבור לימודי יהדות.
אין שום כוונה להחזיר בתשובה, אלא ללמד על המקורות ,על החוכמה היהודית, אהבת הארץ והערכים בין אדם לחברו.
לבית הספר הוצמד רב, אשר שותף לציון החגים וכן קבלות שבת.
בית הספר עבר שיפוץ גדול, בעקבות האיחוד בין שני בתי הספר - אביגל וגבעת התמרים, לצורך התאמתו לחינוך בעידן של המאה ה- 21 .
במסגרת ניסיונות המשלמה לשיפור החינוך ביפו, הוקם פורום חינוך כלל יפואי מכל המגזרים, שכלל איש מקצוע אשר אמון על ליווי הפרויקט ובניית תוכנית בהתאם.
לאחר שהושקעו כספים ומשאבים גדולים, לא אושרה התוכנית על ידי סמנכ"ל העירייה, למרבה הצער, ונכנסה לאחת ממגרות הפנתיאון.
נקווה שיבוא יום ונוכל לרענן אותה מחדש.
כאחת שנושא החינוך קרוב לליבה, אני מאחלת לכל אנשי החינוך להתמיד במלאכתם הקשה והמרובה ולגדל דור של אנשים אחראיים, מעורבים, מתחשבים ואמיצים.